top of page

Wat is twirlen?

2050885569_edited_edited.png
melinda_edited_edited_edited.png
roswhita_edited.png
rachel_edited_edited_edited.png

Eigenlijk kun je twirling het best omschrijven als een combinatie van turnen, dans, ritmische gymnastiek en dit alles in combinatie met het draaien van een baton.
Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton (de stok ). De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Het gebruik van de baton en de bewegingen en dans op de muziek van je routine maken twirlen zo mooi en interessant om naar te kijken. 

​

Bij twirlen combineer je dus dans en baton met de baton kan je veel verschillende dingen leren. Zoals verschillende manieren van gooien en vangen maar ook dingen als rollen eigenlijk is het een hele creatieve sport.  Juist omdat zoveel elementen bij elkaar komen. 

​

Bij twirlen combineer je dans met de baton. Daarnaast werk je aan je lichaamshouding, lenigheid, dans technieken in verschillende stijlen, batontechnieken en ook turnelementen. Twirlen is een sport die de motoriek en het zelfvertrouwen kan vergroten. Er worden wedstrijden georganiseerd voor de wedstrijdgerichte sporters en optredens/wedstrijden voor de recreatieve sporters. Daarin nemen we ook deel met onze vereniging. Je leert zoveel van het deelnemen aan wedstrijden/optredens en het is zo leuk om op zo'n dag ook andere deelnemers te zien stralen!

​

Waar komt twirlen vandaan?

Twirlen is ontstaan vanuit een vechtsport die populair was op de Samoa-eilanden. Bij deze vechtsport werden allemaal ingewikkelde bewegingen gemaakt met een houten stok die baton werd genoemd. Hiervandaan werd de twirlsport verder ontwikkeld in Amerika. In Nederland werd de twirlsport geïntroduceerd door een Amerikaanse docent. In Nederland is Twirlen nog steeds niet ontzettend bekend. Regelmatig als je verteld dat je aan Twirlen doet zie je de vraagtekens bij je gesprekspartners ontstaan. Pas als je majorette noemt begint er vaak een lampje te branden. Twirlen is doorontwikkeld uit majorette. Het komt erg overeen. Het verschil is vooral dat Majorettes voor een drumband of fanfare etc uitlopen en bij Twirlen komt dit minder voor. Wij doen momenteel binnen onze vereniging niet mee aan optochten.

Wat leer je tijdens de training?

Tijdens de trainingen zal er begonnen worden met een warming up om alle spieren warm en los te maken. Tijdens de warming up zal er ook getraind worden op lenigheid. Daarna zullen verschillende batontechnieken geoefend worden. Hierbij kan iedereen trainen op zijn/haar eigen niveau, ook zullen er nieuwe technieken aangeleerd worden. 

​

Onderdelen in Twirlen:

Twirlen kent verschillende onderdelen/disciplines. De onderdelen twirling en danstwirl worden het meest uitgevoerd binnen onze vereniging.

​

Twirling solo:

Bij twirling draait het om de baton. Hierbij moet de baton voortdurend in beweging zijn. Bij twirling kan je individueel deelnemen aan 1-baton en 2-baton.Deze onderdelen is op verplichte muziek, dit betekent dat iedereen in dit onderdeel dezelfde muziek heeft. Maar het betekent niet dat je ook hetzelfde doet, je laat zien wat jij beheerst en getraind hebt, dat maakt dat maakt ook dat het interessant blijft om naar te kijken. Als je op wedstrijden kijkt kan je veel verschil zien in niveau de goede uitvoering van de technieken blijft het belangrijkst.

​

Twirling Duo/Team:

Met 1 baton per persoon doe je op verplichte muziek een routine. Hierbij staat net als bij solo 1baton en 2baton de technische uitvoering voorop. 

 

DansTwirl:

Bij dansTwirl gaat het zoals de naam als zegt ook om dans. Je kiest mooie muziek uit waar je je routine op gaat doen. Doe je solo? dan kies je je eigen muziek (in samenspraak met de trainster natuurlijk) Er zijn zoveel stijlen die je uit kan voeren net als met '''gewoon'' dansen. Maar bij DansTwirl gaat het niet alleen om je lichaam maar ook om je baton. Die combinatie samen zorgt voor een uniek geheel. 

​

Showtwirl:

Showtwirl is een heel interessant onderdeel. Hier gaat het niet alleen om dans en baton maar je gebruikt ook attributen om vorm te geven aan je show. Denk bijvoorbeeld aan een lint (zoals bij ritmische gymnatiek) of een vlag eigenlijk alles wat je kan bedenken zolang het in het thema valt van je routine, de attributen worden gebruikt als aanvulling van je show, om zo het thema of de sfeer extra te benadrukken. Dat is toch supergaaf?! Je kan je voorstellen dat je zo een hele gave show neer kan zetten.

​

Pomponteam:

 Dit onderdeel is een categorie apart bij Twirlen. Waarom?  er word geen baton gebruikt in plaats van een baton worden er 2 pompons per persoon gebruikt.  Je danst hierbij als team op de muziek en beeld de muziek uit met pompons, er kunnen heel veel gave effecten worden gedaan met de pompons. Je kan in dit onderdeel echt je energie kwijt

​

bottom of page